Mit érdemes tudnod, mielőtt ruhatár eszközöket bérelsz?

A vendégek elégedettségéhez vezető ruhatár szolgáltatás érdekében érdemes a ruhatári eszközök bérlésének megrendelése előtt az alábbi tapasztalatokat figyelembe venned.

Kapacitás

Ruhatár bérléskor alapvető kérdés mekkora kapacitás legyen biztosítva. A protokoll szerint egy akasztóra csak egy kabát akasztható, azonban az együtt érkező párok, családok gyakran együtt kérik elhelyezni a ruházatukat. Az esemény jellegétől, és a vendégek összetételétől is függ a várható létszámhoz mennyi akasztó lehet elegendő. Az időjárás is befolyásolja a ruhatár használatot; télen sokan használják a ruhatárat, nyári melegben inkább csak táskákat, pulóvereket és egyéb könnyű ruházatot ad be a vendégek egy kisebb része. Esős időben esernyők tárolására is fel kell készülni. Ha a helyszínhez zárt parkoló tartozik, sokan az autójukban hagyják a ruházatukat.
Mindenesetre érdemes a ruhatár kapacitást inkább túlbiztosítani, mert a betelt ruhatár a vendégek felháborodását teljesen indokoltan válthatja ki.

A ruhatár helye

A ruhatárat a bejárathoz minél közelebb célszerű kialakítani. Nagyobb létszám kiszolgálására jó döntés lehet több ruhatár kialakítása. Az átadó pult előtt legyen elegendő tér a vendégeknek sorban állni, rendezni a ruházatukat. Előzetes tervezés hiányában előfordul, hogy a megrendelt kapacitás elhelyezésére a szükségesnél kisebb terület áll rendelkezésre. Nem érdemes túl kis helyre bezsúfolni az igényelt kapacitást, hiszen amikor a ruhatár megtelik, a ruhatárosok nem fognak tudni megbízható, gördülékeny szolgáltatást adni. A ruhatárosok számára a leggyorsabban akkor közelíthető meg minden akasztó vagy vállfa, ha a ruhatár nagyjából egy 1:2 arányú téglalap alakú területen kerül kialakításra, és az egyik hosszanti oldalon van az átadó pult. Az átadó pultnak vagy asztaloknak érdemes szélesnek lennie, mert így tud egyszerre több vendég felkészülni az átadásra, átvételre.

Akasztós vagy vállfás ruhatár

Az akasztós regálok kevesebb helyet foglalnak és a ruhatárosoknak egyszerűbb a kabátokat az akasztókon kezelni. A vállfákra viszont rendezetebben helyezhetőek el a kabátok és színvonalasabb lehet a kiszolgálás. Általánosságban a vállfás regálok kisebb létszámú, nívós helyszínre ajánlott választás, ahol a közönség elvárása lehet minőségi ruházatuk kifejezetten gondos kezelése. Érdemes megfontolni a ruhatár berendezését részben vállfás és részben akasztós regálokkal, így a ruhatárosok kombinálni tudják ezek használatát.

Biléták

A ruhatári biléták karikájának vagy lyukasztásának nagyobbnak kell lennie az akasztók átmérőjénél, hiszen az akasztókra csak így lehet felakasztani. A bérléskor érdemes előre egyeztetni ki fogja a bilétákat az esemény előtt az akasztókra kihelyezni, majd az esemény végén összegyűjteni, mivel ez a feladat nagyobb kapacitás esetén jelentős időt vesz igénybe. Az esemény végén mindig készítsünk jegyzéket az esetlegesen elhagyott, pótlandó biléták sorszámairól.
A Ruhatármestertől bérelt regálok sorszámozva vannak az akasztók mellett, ehhez párosul a biléták sorszámozása. Más regálok használata esetén fontos egyeztetni azok sorszámozását, ha nincs sorszámozva, több lehetőség is van átmeneti vagy végleges sorszámozásra. Megoldás lehet a dupla biléta sorozat bérlése is; ebben az esetben az egyik bilétát megkapja a vendég, a másik, azonos sorszámú biléta marad az akasztón.

Kiegészítők

A kisebb táskákat, csomagokat az akasztókra is fel lehet akasztani, a nagyobbakat azonban érdemes táskatartón elhelyezni. A táskák, csomagok, egyéb beadott tételekhez tartozó sorszámok egyszerűen jelölhetőek írható felületű Csomagjelölő csipeszekkel.
A vizes esernyőket esernyőzacskókba helyezve lehet a regálokra felakasztani, így a ruházatok nem lesznek nedvesek. Ennél elegánsabb elhelyezés az esernyőket csepegtetőtálcás esernyőtartóba tenni, a vendégek pedig egy külön esernyőbilétával azonosíthatják a beadott esernyőket.
Néhány vállfát akasztós regálok esetén is érdemes a ruhatárban tartani, mert előfordul, hogy egyes vendégek kifejezetten kérik a kabátuk vállfára helyezését.
Ne feledkezzünk meg ruhatári szabályzat kihelyezéséről sem.

Szállítás, telepítés és bontás igénylése

Az eszközök helyszínre szállításának, telepítésének és bontásának kérése megkönnyíti a rendezvényszervező feladatát. Ebben az esetben az esetleges szállítási amortizáció sem a megrendelő felelőssége. A regálokat egyszerű összeállítani, mozgatni, szétszerelni, azonban gyakorlattal ez mégis biztosabban megvalósítható, és a regálok megfelelő elhelyezése, sorba rendezése sem jelent majd külön feladatot.
Kérj ajánlatot ruhatár bérlésre ide kattintva.

Bérelhető és vásárolható ruhatár eszközök