5 ruhatározási tipp kezdő ruhatárosoknak

A kezdő ruhatárosok gyakran nem kapnak szakértő eligazítást a szolgáltatás magas színvonalú végzéséhez. Ennek egyik oka lehet, hogy a ruhatározást a megbízó egyszerű, bárki által hozzáértés nélkül elvégezhető feladatnak tekinti, ami természetesen nem igaz. Másrészről a megbízóknak sokszor nincs ruhatározási tapasztalata, így nem tudnak gyakorlati útmutatást adni a ruhatárosoknak. Az alábbiakban néhány hasznos ruhatározási tapasztalatot olvashatsz, amiket jó tudni egy kezdő ruhatárosnak.

1. A sorszámozási rendszer megismerése

Az esemény végén a vendégek általában egyszerre érkeznek meg a ruhatárhoz, és szeretnék minél hamarabb megkapni a beadott ruházatukat. A kabátok kiadása sokkal gyorsabb, ha a ruhatáros azonnal tudja, merre találja meg a vendégtől megkapott sorszámot. A szolgáltatás megkezdése előtt érdemes jól megismerni a ruhatár sorszámozási rendszerét. Gyakorolható, hogy egy véletlenszerűen választott sorszám átvételekor merre kell elindulni a ruhatárban, és az adott sor melyik részén található a sorszám. A kabátokkal megtelt ruhatárban a sorszámok takarásba kerülhetnek, ezért azt is érdemes rutinosan ismerni, az akasztósor melyik részén kell keresni a megkapott sorszámot.

2. A leesett kabátok kezelése

A ruhatárosoknak a kabátokat úgy kell felhelyezni az akasztóra, hogy azok ne eshessenek le arról. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy kabát lecsúszik, vagy elszakad a kabát akasztója és a padlón találni a kabátot. Fontos, hogy bármennyire is valószínű melyik akasztóról eshetett le a kabát, ne legyen visszahelyezve, mert ha mégsem ahhoz a sorszámhoz tartozik, nagy kellemetlenséghez vezethet a tévedés. A leesett kabátokat félre kell tenni, és minden ruhatárost tájékoztatni erről. Amikor a vendég ki szeretné venni a ruházatát, ki fog derülni melyik akasztóról hiányzik a félretett kabát, és azonosítást követően visszaadható a vendégnek.

3. A kabátokba, táskákba nem nyúlunk bele

Előfordul, hogy egy vendég visszajön a ruhatárhoz, megmutatja a sorszámát, és megkéri a ruhatárost, hogy vegyen ki – tegyen be valamit a kabát vagy a táska zsebébe. Ebben az esetben a kabátot vagy a táskát ki kell vinni a vendéghez, hogy ő maga tegye ezt meg. A kabátokban, táskákban elhelyezett értékekért a ruhatár felelősséget nem vállalhat, ezért a ruhatáros nem vehet részt közvetlenül az értékek ilyen módon elhelyezésében. A felelősségről kihelyezett ruhatári szabályzatban adható tájékoztatás, és érdemes erről szóban is tájékoztatni a vendégeket a beadáskor.

4. A kabát átmeneti kiadása a ruhatárból

Jellemzően a dohányzó vendégek az esemény közben is kikérik a kabátjukat a ruhatárból. Ilyenkor gyakran jelzik, hogy csak pár percre mennek ki, addig maguknál tartanák a bilétát. Amennyiben nincs más ruházat, táska vagy csomag elhelyezve a sorszámhoz tartozóan, kérjük el a vendégtől a bilétát, és ismét adjunk egy bilétát amikor visszahozza a kabátot. Ennek egyik oka, ha a vendég mégsem hozzá vissza a kabátot, nem marad nála a biléta. A másik ok, hogy üres akasztó bilétája soha ne legyen vendégeknél, mert ennek bemutatásával a vendég olyan tétel kiadását kérhetné, ami nincs is elhelyezve a ruhatárban.

5. Pároknál kinek, milyen sorrendben adjuk át a kabátokat

Amikor egy pár érkezik meg a ruhatárhoz a kabátokat átvenni, a protokoll szerint a férfi veszi át a beadott ruházatokat, először a saját kabátját, amit fel is vesz magára, és ezt követően segíti rá a hölgyre a kabátját. Ennek oka, hogy a hölgyre ne melegedjen rá a kabátja, amíg a férfi felveszi a sajátját. A gyakorlati tapasztalat, hogy a férfiak nem ismerik vagy nem tartják be ezt a protokollt, és először a női kabátot kérik, amit rásegítenek a hölgyre, és ezt követően veszik át a sajátjukat. A legjobb, ha figyelünk az adott helyzetben a vendég hogyan szeretné megoldani a szituációt és együttműködünk ebben.

Bérelhető és vásárolható ruhatár eszközök