Hogyan alakítsunk ki jól használható ruhatárat?

A ruhatár kialakítása alapvetően meghatározza mennyire gyorsan és precízen szolgálható ki a ruhatár. A ruhatár területe, a regálok elhelyezése, az akasztók kialakítása, a sorszámozási rendszer és a biléták mind hozzájárulnak a ruhatár megfelelő kiszolgálásához. Fontos figyelembe venni a ruhatár szolgáltatás milyen helyszínen, milyen jellegű eseményeken lesz biztosítva. A ruhatár helyiségek a legtöbb esetben adottak, azonban lehetőség szerint érdemes már a tervezés kezdetekor a jól kiszolgálhatóság szempontjait figyelembe venni.

Miért fontos a ruhatár megfelelő kialakítása?
  • a rendelkezésre álló hely optimális kihasználása
  • könnyen kezelhetőség a személyzet számára
  • a ruhatár kiszolgálásának gyorsasága
  • a hibázás lehetőségének minimalizálása
  • rendezett szolgáltatás tapasztalása a vendégek számára

A ruhatár területe

Általában a lehető legkisebb területen szükséges a ruhatárat kialakítani. Túl nagy terület nem is lehetne optimális, hiszen ebben az esetben a ruhatáros személyzetnek szükségtelenül sokat kellene járnia a kabátok kezeléséhez. A leggyorsabban akkor közelíthető meg minden akasztó vagy vállfa, ha a ruhatár nagyjából egy 1:2 arányú téglalap alakú területen alakítható ki, és az egyik hosszanti oldalon van az átadó pult.
Az átadó pultot célszerű szélesre tervezni, mert a vendégeknek idő szükséges a ruházatuk rendezéséhez az átadáskor és a kivételkor is, és így tud egyszerre több ruhatáros is foglalkozni a vendégekkel. Nagyobb ruhatár kapacitást érdemes lehet több kisebb ruhatárra bontani. Ebben az esetben érdemes jól látható információs táblákkal jelezni a vendégeknek a ruhatárak sorszámozását.

A regálok elhelyezése

A ruhatárosoknak megtelt ruhatárban is könnyen kell tudni mozogni. Az üres ruhatárban tapasztalható fogasállványok közötti távolság jelentősen leszűkül, amikor a ruhatár megtelik. Nemcsak kényelmetlen a ruhatárosoknak egy szűken kialakított ruhatárban dolgozni, hanem a sorok közötti mozgáskor le is sodorhatják a felakasztott kabátokat, szerencsétlenebb esetben a varrott kabátakasztók le is szakadhatnak.
Amennyiben a ruhatár konzolok egymás után sorban kerülnek elhelyezésre, érdemes távolságot hagyni közöttük, hogy a sorok átjárhatóak legyenek. Ennek akkor van jelentősége, ha a ruhatárosnak egyszerre több különböző sorszámhoz tartozó ruházatokat kell kiadnia. A ruhatárosok így könnyebben ki is tudják kerülni egymást a ruhatárban. Ha a konzolok külön vannak számozva, semmiképpen ne legyenek sorban összetolva, mert megtelt ruhatár esetén követhetetlen lenne a sorszámozási rendszer.

Akasztós vagy vállfás regálok

Milyen típusú regálokkal rendezzük be a ruhatárat? Az akasztós regálok helytakarékosság szempontjából mindenképpen jobb választást jelentenek. A ruhatárosoknak könnyebb és gyorsabb is a kabátokat akasztókra felakasztani, mint vállfákra felhelyezni. Más szempontból viszont vállfákon rendezettebben helyezhetőek el a kabátok és színvonalasabb lehet a kiszolgálás. Általánosságban a vállfás regálok kisebb létszámú, nívós helyszínre ajánlott választás, ahol a közönség elvárása lehet minőségi ruházatuk kifejezetten gondos kezelése. Érdemes megfontolni a ruhatár berendezését részben vállfás és részben akasztós regálokkal, így a ruhatárosok az alkalomnak megfelelően tudják kombinálni ezek használatát.

Az akasztók kialakítása

A protokoll szerint egy akasztóra csak egy főnek a kabátja és ruházata helyezhető, azonban a gyakorlatban jellemző, hogy az együtt érkező párok és családok egy akasztóra kérik elhelyezni ruházatukat. Emiatt hasznos, ha egy akasztóra akár több kabát, valamint táska és csomag is helyezhető. A kezelhetőség szempontjából lényeges az akasztók közötti távolság mértéke. Felmerülhet, hogy az akasztók kiosztásának szűkítésével növelhető a ruhatár kapacitása egy adott területen belül, viszont így nehezebbé válna a ruhatárosok számára a ruhatár kiszolgálása és valószínűleg nem is lehet minden akasztót egyidejűleg használni.

A sorszámozási rendszer

A kiadáskor a ruhatárosoknak gyorsan meg kell találniuk a vendégektől átvett biléta sorszámával párosuló akasztót a ruhatárban. A számozási rendszer egyértelmű tervezése és jól látható jelölése nagymértékben megkönnyíti a ruhatárosok munkáját. Többféle sorszámozási szisztéma is könnyen kezelhető lehet, azonban mindenképpen fontos a sorszámozás következetessége a teljes ruhatárban. Több ruhatár helyiség esetén érdemes betűkkel vagy színekkel jelölni a különböző ruhatárakat.
A sorszámozást érdemes egy kicsit az akasztók mellett, és nem az akasztók alatt jelölni, mert így a felakasztott kabát nem takarja ki a sorszámot. Vállfás ruhatár esetén a sorszám vállfaakasztó alatti jelölése látszik a legjobban a kabát nyitott oldalán. Érdemes a vállfa mindkét oldalát sorszámmal jelölni, így a ruhatárosoknak nem kell arra figyelnie, hogyan helyezik fel a kabátot a vállfára.
A ruhatárban eligazodást segítik a sorok elejére kihelyezett sorjelzők. A sorjelzők jól láthatóan irányt mutatnak melyik sorban melyik sorszámok találhatóak, ennek segítségével a kevésbé rutinos ruhatárosok is gyorsan megtalálják a keresett sorszámokat.
Segítünk a ruhatár kialakításának megtervezésében, ajánlatot adunk az eszközök gyártására és megrendelés esetén rövid határidővel vállaljuk a helyszíni telepítést. Díjmentes konzultáció itt kérhető.

Bérelhető és vásárolható ruhatár eszközök